Et hængeparti.. Min fjerde uge på 5:2 diæten (afrunding og en masse tanker).. ;)

Puha, det er ved at være et stykke tid tiden, hva’? Er ked af den manglende opdatering herinde, men som sagt har jeg været plaget af en temmelig irriterende og uvirksom internetforbindelse. Men nu skulle der gerne være styr på det – for nu! :/ I mellemtiden har jeg så akkumuleret en masse opskrifter og billeder – så helt af helvede til, det er det trods alt ikke! ;)

Men først et hængeparti: min fjerde uge på 5:2 diæten.. Jeg vil gøre ligesom i de andre uge-indlæg og kort beskrive hvad jeg har indtaget på min fastedage, hvor jeg derefter vil jeg samle op på projektet. Og så må vi se, om du gider læse så langt.. ;)

 

MANDAG (7. Fastedag):

Jeg forsøgte endnu en gang blot at ty til ét måltid, og valget faldt på aftenmåltidet:

170g. courgette, 40g. chili pesto og 150 røget hamburgerryg. Da min mave rumlede voldsomt senere ud på aftenen, spiste jeg yderligere 75g. hamburgerryg.

Motion: 40min. cardio.

mandag 4 collage

mandag 4 indhold col

TORSDAG (8. fastedag):

80g. spidskål, 8g. grøn pesto, 70g. champignon, 70g. cherrytomat, 70g. kogt kyllingebryst, 3 skiver kalkunbacon.

Derudover ét LCHF pølsehorn (ny og forbedret version – opskrift følger.. ;) !! ).

Faktisk var ovenstående ikke det eneste jeg endte ud med at spise på min fastedag, men det vil du kunne læse mere om i det efterfølgende..

Motion: 40min. Cardio.

torsdag 4 collage

torsdag 4 indhold co

MINE ERFAERINGER MED 5:2 DIÆTEN… 

Jeg vil endnu en gang gøre opmærksom på, at jeg ikke har læst bogen om 5:2 diæten – jeg har blot orienteret mig på diverse blogs, fora og medieplatforme. Derfor kan der forventes en vis andel ’fejlmarginer’, da jeg ikke er fuldstændig inde i stoffet, men blot har skrabet i overfladen af 5:2. Men derfor har jeg alligevel gjort mig nogle erfaringer, som måske andre kan få glæde af, inden de giver sig i kast med at faste. Det er i hvert fald mit håb. :)

Alle kroppe er forskellige, så det op til det den enkelte at lytte til deres krop. Jeg mener virkelig LYTTE, og være opmærksom på dens signaler. Der er jo nok en grund til dem, ikke..? Husk kroppen er din medspiller – ikke modspiller! Dette fik jeg virkelig at føle på min egen krop undervejs i projektet..

Da jeg startede mit 5:2 projekt for en måneds tid siden, var det mest min sult, jeg kæmpede med. Derfor var min fremgangsmåde, at få mest muligt ud af mine 500 daglige kalorier og strategisk planlægge 3 måltider ud fra disse kalorier. Men jeg måtte erkende, at der ikke var meget mæthed i maden på denne måde, og jeg endte oftest ud med hovedpine. Efterfølgende forsøgte jeg mig med kun ét måltid, som jeg også var blevet tilrådet af en læser her på bloggen. Dette var klart mere givtigt for mig, og jeg lærte, at jeg sagtens kunne hoppe både morgenmad og frokost over, uden at jeg var ved at dø af sult.. Altså sådan var det i starten..

For en irriterende vane viste sit grimme hoved i min 3. og 4. Uge. En vane, jeg for længst havde lagt på hylden, igennem min LCHF livsstil. Småspiseri! Snacken! Chokoladetrang – you name it! Først troede jeg, at det blot var fordi jeg ikke fik tanket nok op på mine spisedage og dagene efter mine fastedage, men det var ligesom ikke bare det. Det var ikke nok. For det var ikke god gedigen (og fed!) mad jeg cravede, nej, det var søde sager og mad der ’mindede om kulhydrater’! First strike!! Jeg tror at jeg endte ud med at spise 2-3 plader mørk chokolade på mine sidste to uger i projektet – chokolade, som vel at mærke, havde ligget i mit skab længe, uden at det fristede?  Og her burde mine indre alarmklokker for alvor have ringet! Tænk at jeg havde sat mit stabile blodsukker over styr?!

Nå, men jeg ville ikke lade mig slå ud, og fortsatte projektet. For fa’en, det kunne da ikke passe, at jeg ikke kunne klare 4 uger på sådan en sølle diæt?

Torsdag morgen, min 8. Fastedag, vågnede jeg op med ondt i halsen og utilpashed. Inden jeg lagde om til LCHF, tilranede jeg mig gerne en omgang influenza et par gange om året, men efter mit skifte til LCHF, har jeg ikke på et tidspunkt været syg. Og jeg runder snart mit 1 års dag. Jeg trænede og håbede at utilpasheden ville gå væk. Jeg spiste et pølsehorn til frokost (ja, det var en prøvesmagning..) og til aften spiste jeg en salat med kylling. Og jeg fik det bare værre og værre! Second strike!! Så besluttede jeg mig endelig for at lytte til min krop, og lade mig ’snuble’ lige her ved målstregen. Og så spiste jeg – lige det jeg havde lyst til!

Næste morgen fejlede jeg ingenting. Alle symptomer på ’sygdom’ var væk. Så måske var det ikke en hel dårlig idé, det der med at lytte til kroppen?

Disse oplevelser og andre dele af forløbet har virkelig været en øjenåbner for mig. For min snacken var ikke den eneste vane, der viste sit grimme ansigt: Kaloriertælling! Gud, hvor har jeg talt mange kalorier i mit liv. Og jeg kunne mærke at min ’tal besættelse’ viste sig igen. Eftersom jeg ville dokumentere al min gøren og laden her på bloggen, besad jeg pludselig den gamle form for kontrol over min mad, som har været kendetegnet for mig så ofte før. At skulle veje, tælle og indtaste sin mad, virkede som en gammel bekendt, der hurtigt satte sig i min bevidsthed igen. Det føltes trygt. Jeg mærkede ikke efter om jeg var sulten eller mæt, jeg spiste det der var kommet på min tallerken, for nu havde jeg jo vejet af og vidste præcis hvor mange kalorier det indeholdt osv. Totalt sidespor! Kaloriertælling er en grim gammel vane, som er svær at slippe af med, og som jeg kæmpede voldsomt med, da jeg lagde om til LCHF – og fand’me om jeg ikke godvilligt havde inviteret den indenfor igen? Det er bare for dumt! Strike three! Gudskelov sagde jeg selv fra i tide, og droppede alt min tællen på spisedagene..

Så nu sidder jeg her, en uge efter jeg sluttede projektet.. Og jeg føler faktisk, at jeg stadig kæmper med nogle af efterdønningerne af 5:2. Bl.a. sukkertrangen/små-snackeriet. Heldigvis er jeg ikke faldet i kulhydratfælden, forstået på den måde, at jeg ikke craver brød, pasta eller lign. Det er mere det der små-spiseri, jeg ikke føler jeg har styr på endnu.. :/

Men hvad så med resultaterne? Da jeg to uger inde i projektet vejede mig, viste vægten et minus på 3,8kg. og minus 10 cm. på kroppen. Da jeg steg på vægten i mandags havde jeg 1,1kg. på, og havde altså efter 4 uger på 5:2 et samlet vægttab på 2,7kg. Det ville være løgn at påstå, at jeg ikke var en smule skuffet over at se, at det var gået den forkerte vej, men jeg ved ikke rigtigt hvad jeg ellers kunne forvente, når jeg trods alt havde kørt 2-3 plader mørk chokolade indenbords? ;)

Til gengæld var der gevinst på centimeterbåndet, hvor jeg havde smidt knapt 25 cm. fordelt på kroppen – og det er sgu da værd at tage med! :) Spørgsmålet er så, om centimeter resultatet skyldes 5:2 diæten eller om jeg kunne have opnået det samme på striks LCHF? For når jeg tæller sammen, så har jeg dyrket lige knapt 25 timers motion i løbet af de 4 uger, i form af aerobic, bodytoning, vægttræning og styrketræning (planken, squats, lunges, plié, mv.). Desuden har jeg gået ture, som ikke et indberegnet. Så spørgsmålet er, om det faldende antal cm. omkring min mås skyldes 5:2, eller det skyldes den massive mængde squats? Av av! ;)

Mit vigtigste råd, som følge af min lille flirt med 5:2 er, som jeg også startede ud med at skrive, at du skal lytte til din krop! For nogen, betyder faste fornyet energi og askens positive gevinster. Og hvis det er sådan for dig, så klø på! :) Dette gælder ikke for mig, og som sagt, så tror jeg ikke at mine positive målbare resultater er sket som følge af 5:2 alene – jeg er af den overbevisning, at det i lige så høj grad er motionen, der har gjort sig gældende..

Jeg tør desuden slet ikke at tænke på, hvor fucked up (undskyld mit fransk) mit blodsukker/velvære ville have været, hvis ikke jeg var ’fedtdreven’ i forvejen, eller hvis jeg lige kom direkte fra en kaloriefattig diæt? I så fald, tror jeg ikke skaderne kunne holdes nede på 2-3 plader mørk chokolade. Der kunne man havde frygtet en seriøs rutsjetur i slik, kulhydrater og overspisning på spisedagene!! :/ Så ha’ lige dette in mente inden, hvis du kaster dig ud 5:2.. :)

Jeg kan kun græmmes over, at jeg ikke var god nok til at lytte til min krop og dens signaler. Den gav mig jo rigeligt af advarsler undervejs! Jeg skulle have sagt fra noget før, inden alle de dårlige mønstrer kom op i mig igen. Til gengæld har det virkelig givet mig mulighed for at mærke, hvor godt min krop trives på LCHF, og hvor hurtigt min krop trods alt kvitterer med velvære – så længe jeg passer godt på den. LCHF er bare det rigtige for mig! Bum, så er det sagt! ;)

Nå, det blev til et forbandet langt indlæg fra min side. Jeg håber ikke, I er faldet i søvn? ;) Og så er jeg forhåbentligt tilbage helt som sædvanligt igen i morgen – helt uden internet-k

8 thoughts on “Et hængeparti.. Min fjerde uge på 5:2 diæten (afrunding og en masse tanker).. ;)

 1. Tak for dine erfaringer – synes at det er spændende at følge andres oplevelser :) Og jeg ser frem til opskriften på pølsehorn – håber at den kommer inden weekenden, min datter vil sikkert synes at det kunne være sjovt at være med til at lave ;)

  Jeg er en af dem der trives på faste – og som tidligere overspiser er det ret vildt. Jeg bruger gerne de 250kcal på en kaffe med fedt i. Min erfaring er at jeg skal fokusere på højt fedtindag. fremfor mængde af mad.. og så har jeg den jo på rygraden, så skal ikke tælle kalorier :) De resternde 250kcal er lidt forskelligt om jeg tæller eller bare fornemmer mig frem.

  Det med kalorietælling – der tror jeg at jer bloggere der afprøver faste har det sværer, fordi at i netop SKAL måle og veje og dokumentere alt. Fremfor os “dødelige” der kan nøjes med at tælle i starten og så køre på fornemmelsen derefter.

  Håber at du får makket tilbage på plads snarest :)

  • Hej Sisse!
   Ja, det er altid spændende at høre om andres erfaringer. Derfor bliver jeg altid glad, når bloggens læsere følger op, og beskriver deres egne erfaringer. For gud, hvor reagerer vi forskelligt! :)

   Hvor er det fedt at høre, at det kører for dig. :) Jeg tror bestemt også, at fedtindtaget har noget at sige.. For de dage, hvor jeg fik meget lidt fedt men meget ‘volume’ i form af grøntsager/protein, var mine værste dage! Det var altså lig med hovedpine. Tror måske min krop blev forvirret: den er jo vant til at få fedt som hovedkilde, og lige pludselig var det rationeret kraftigt..?

   Og du har helt ret! Under normale omstændigheder, ville jeg jo ikke gå og veje min mad osv., men i stedet for at tage det på fornemmelsen. Og jeg tror også det blev et ekstra irritationsmoment, som måske gjorde, at jeg startede lidt på det forkerte ben ift. 5:2? Nu skal jeg ihvertfald have helt styr på mit blodsukker, inden jeg kaster ud i nye projekter.. ;)

   Og så kan jeg love dig, at opskriften på pølsehorn kommer på bloggen imorgen.. ;)

   KH. Katrine

 2. Velkommen tilbage :-)

  Faste er ikk for alle, heller ikk for mig ! Det bedste råd du giver er , LYT til din krop ! !

  Jeg trives på LCHF agtig kost , ja jeg hader morgenmad og elsker min aften snack og mit ene stykke frugt om dagen vil jeg bestemt ikk give afkald på! Har forsøgt at spise en stor alm. Morgenmad og jeg har det frygteligt hele formiddagen så nu lytter jeg til min krop og spiser ikk det store om morgen men har slået fred med min behov for aften snack …. For nu ;-)

  • Hej Nanna!
   Tak – det er skønt at være tilbage! :)

   Nej, faste er bestemt ikke for alle! Ligesom jeg heller ikke tror at LCHF er for alle, eller Paleo er for alle, eller hvad det nu kan være? Og jeg må ærligt talt indrømme, at jeg har lidt røde ører over, at jeg var så sløv til at lytte til min. krop.. :( Hey, den er jo den bedste ven jeg får! Tror måske, at jeg blev forført lidt af det hurtige vægttab de første uger, og folks prisende ord. Så det blev lige et gok i nødden til mig – og så bliver jeg noget mere opmærksom i fremtiden.. :)

   Ja, jeg har nok den samme holdning til LCHF som dig? Jeg tager det jeg kan bruge. Jeg kan mærke fysisk ubehag, når jeg indtager mel/sukker, men jeg jeg får det ikke dårligt af at spise en gulerod eller et æble, ergo indgår det i min kost en gang imellem. Og det vil jeg ikke give afkald på! Jeg nægter at leve udelukkende af fedt og et sparsomt indtag af ex. agurk. Nix! Grøntsager er total lækre, så de bliver i min kost – om de vokser over jorden eller ej.. ;) Og hvis man kaster op over tanken om æg, fedt eller lign. om morgenen, ja, så må man vælge den fra. Jeg er helt enig! Man skal jo vælge det, der virker for én på den lange bane. :)

   KH. Katrine

   • Go aften Katrine :)

    Hvor er det hyggeligt , at du tager dig tid til, at svare på kommentarerne :)

    Kan snildt følge dig , folk hepper og du presser din krop og lytter ikke ! Fyyyy Katrine – heldigvis lyttet du til sidst , at det så krævet 3 plader mørk chokolade , so be it :-)

    Igen er jeg enig med dig eller min krop er :) sukker / mel får jeg det fysisk skidt af…. puha! Men dadler og rodfrugter har jeg det fint med , begrænser dog daddelerne til “hygge” og sødning ! Men mener stadig selv , at jeg er LCHFer jeg vinkler principperne så det for mig er en livsstil og ikke en kur ….

    A38 3 spiseskeer om morgen eller 1 æg i hverdagene men så kræver min krop også frokost kl. senest 13.00 :-) på fridagende spiser jeg morgenmad et par timer efter jeg står op :)

    Er stor fan af din blog Katrine din måde at skrive på pg dine billeder:-)

    Nana

    • Hej igen, Nana!

     Jamen jeg synes det er smadder hyggeligt – og emnet interesserer mig jo. :)

     Ja, ‘skaderne’ er da til at overse. Og hey, det var jo kun mørk chokolade.. Er det ikke noget med, at man får fastere bryster af det..?? Ahemm.. ;)

     Ja, sådan har jeg det også. Det er en livsstil, og det skal fungere på den lange bane. Og så må man jo bare nøjes med det en gang imellem. Hvis jeg fik af vide, at jeg aldrig mere måtte spise frugt, så ville jeg altså blive pænt gnaven.. ;) Men ja, alt med måde, så går det nok.. Og hey, det er jo ikke pommesfrites, flütes og vingummi , vi snakker om.. ;)

     Jeg er stor fan af dig, Nana – Tusind tak for din søde besked! :)

     KH. Katrine

 3. Tusind tak for et fantastisk indlæg!

  Jeg har siden 5:2 – boom’et været modstander af denne slags ‘kostplan’, da jeg finder den meget unaturlig og direkte grim mod ens krop. Jeg har selv en fortid som spiseforstyrret, og er meget ked af, at jeg igennem mange år havde udsat min krop for sult og begrænset (og dermed pinet) den med kalorietælling, sult og unaturlige spisemønstre.

  På min egen blog har jeg delt flere af mine tanker omkring periodisk faste, så hvis du er interesseret, inviterer jeg gerne hos SundeMy ;-)

  Men endnu engang tak for et først og fremmest SUNDT indlæg, hvor du understreger, hvor vigtigt det er at lytte til sin krop og passe på den. Sejt gået!

  Knus
  SundeMy

  • Hej SundeMy!

   Tusind tak for rosen. Det betyder meget, da jeg havde gjort mig en del tanker om projektet. Så mange, at det kun var en brøkdel det endte på bloggen. Nøj, et langt indlæg, jeg ellers kunne have skrevet.. ;)

   Og mange tak for dit indspark, som en der har fortiden som spiseforstyret. Min frygt er også, at 5:2 kan udløse noget latente dårlige spisemønstrer hos mange mennesker? Ja, jeg kan jo se på mig selv? Jeg er overrasket over, hvor meget min krop egentligt forsøgte at fortælle mig undervejs. Og som jeg desværre ikke altid var lige lydhør overfor, da jeg ligesom havde givet mig selv en målsætning at fuldføre. Men der vækkede virkelig mange dårlige ‘mad minder’, som jeg ellers var kommet over. Og sådan skal livet og ens forhold til mad da ikke være? Nixen..!

   Igen, må det vigtigste være at mærke efter i ens krop. Vi er skis’me forskellige. Og pøj pøj til dem, hvor 5:2 bare rammer lige i øjet.. ;)

   Jeg vil fluks tjekke din blog ud. :)

   KH. Katrine

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *